Column VVT


Schouder aan schouder


Ik had mij mijn eerste maanden als nieuwe voorzitter zeker anders voorgesteld. De huidige crisis laat diepe sporen achter. Ons secretariaat zal u dagelijks zoveel mogelijk op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen via onze ledenberichten. Wij zullen in onze berichtgeving zoveel mogelijk aanhaken bij VNO-NCW. Het VVT secretariaat heeft maatregelen getroffen om onze dienstverlening te borgen. Er wordt hoofdzakelijk vanuit huis gewerkt en op het kantoor in Culemborg is één persoon aanwezig. Wij vragen u vriendelijk zoveel mogelijk per email te doen. Wanneer u dat nog niet heeft gedaan, stel een coronaprotocol op, zodat werknemers weten waar ze op moeten letten. 

Help elkaar als ondernemer om de coronacrisis door te komen
Er gebeuren momenteel goede dingen in het land, waarbij ondernemers elkaar helpen. Van uitstel van huurbetalingen tot uitstel van aflossing door de banken. Zowel grote als kleine bedrijven, allemaal kijken ze hoe ze elkaar kunnen helpen. De omzetdaling in onze sector kan fors oplopen en daarom roep ik u op met elkaar samen te werken op alle vlakken in plaats van concurreren. Denk daarbij aan het nog meer uitlenen van materiaal en mensen. Ik roep u op om te blijven kijken naar mogelijkheden om toeleveranciers, onderaannemers, zzp’ers, huurders of transporteurs, die het zwaar hebben, te helpen. Dit kan op allerlei manieren. Zo kun je als onderneming coulance betrachten bij – onder meer – levertijden en -momenten, toepassen van het begrip 'overmacht', levering van alternatieve goederen, gebruik van boetebeding of (gespreide) betalingstermijnen. Verder kunnen sommige projecten soms naar voren worden gehaald nu bepaalde partners minder werk hebben. Kleinere ondernemingen die in de kern gezond zijn krijgen zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen. ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank zeggen dit toe. Probeer betalingstermijnen te respecteren en niet éénzijdig te verlengen. Meldt het ons als opdrachtgevers dat ook gaan doen.

Crisisteam transportsector om corona
De VVT zal onderdeel uitmaken van dat crisisteam voor de transportsector om de gevolgen van de corona-uitbraak voor de sector te beperken De belangrijkste doelstelling van het crisisteam is het voorkomen van faillissementen en het behoud van werk en inkomen. Sociale partners zullen in onderlinge samenwerking met o.a. het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL), SOOB en andere relevante organisaties zoveel mogelijk maatregelen inzetten die de gehele sector ten goede moeten komen. 

“Ik had in mijn eerste column willen vertellen over de mooie sector met uitdagende innovaties. Ik heb een aantal bedrijven inmiddels bezocht en ben onder de indruk van het ondernemerschap bij onze leden. Ik wens u allen veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.”

Peter Sierat,
Voorzitter VVT